Zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt

25 april 2025, 12:52

In het Huis van Albrandswaard heeft burgemeester Jolanda de Witte vrijdag zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Vijf gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw P. Veldboer–van Valen – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw P. Veldboer-van Valen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar werk voor Stichting Ambulance Wens. De stichting, ontstaan in 2007 aan de keukentafel van haar en haar in 2021 overleden echtgenoot Kees Veldboer, heeft tot doel om de laatste wens van terminaal zieke patiënten te vervullen. Kees Veldboer deed dat als ambulancechauffeur, mevrouw Veldboer als verpleegkundige. Wat kleinschalig begon, is uitgegroeid tot een grote organisatie met negen speciaal voor de stichting gemaakte ambulances. Dagelijks worden daarmee tussen de vijf en negen wensen vervuld, zeven dagen per week. Volgens de website zijn inmiddels in totaal 23.365 wensen vervuld, met 315 vrijwilligers. Mevrouw Veldboer is ook actief op het kantoor van de stichting, waar haar zoon Kees junior de directeursfunctie vervult en zo het werk van zijn vader voortzet.

De heer R.K. Ismail – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer R. K. Ismail werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Hij heeft vele vrijwilligerstaken verricht in zijn leven. Allemaal getuigen ze van zijn inzet voor en betrokkenheid bij kwetsbare en afhankelijke medemensen. Zo bracht hij als lid van de cliëntenraad bij Laurens cliënten met een verschillende culturele achtergrond meer bij elkaar en ontwikkelde methoden om bewoners en hun naasten meer bij de zorg te betrekken. De heer Ismail is ook lid geweest van de woonvereniging Satyam, een woongroep voor Hindoestaanse 55-plussers. Verder was hij twee jaar Cliëntenraadslid bij Rijndam Revalidatie en van 2018 tot heden vicevoorzitter van de Cliëntenraad bij het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam. Bij zijn werkgever Defensie staat hij bekend als een echte bruggenbouwer en verbinder.

De heer J. Spruit en mevrouw L.A. Spruit-Ardon – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer J. Spruit en mevrouw L.A. Spruit-Ardon werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Spruit is sinds 2004 vrijwilliger bij Zorgboerderij De Buytenhof en vervulde daar uiteenlopende functies. Ze helpt wekelijks in de keuken bij het maken van jams en chutneys van verse producten en van restproducten van eigen land. Ook helpt ze bij de oogst. Met haar inzet levert ze een kostbare bijdrage aan twee belangrijke onderdelen van de missie van de boerderij, namelijk het tegengaan van verspilling en het verminderen van het aantal voedselkilometers. Bij oogstevenementen speelt ze een verbindende rol als innemend gastvrouw. Dat is ze sinds 2015 ook bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Volgens velen is ze daar ‘een voorbeeld van gastvrijheid, collegialiteit en aandacht’.

Ook de heer Spruit is vaak te vinden op De Buytenhof. Sinds 2004 is hij er een zeer gewaardeerde vrijwilliger. Dat is hij ook voor Buurtpreventie Albrandswaard. Tussen deze twee organisaties speelt hij ook een verbindende rol. Zo wordt tijdens drukke evenementen en oogstdagen op de boerderij het team van de buurtpreventie ingezet om het verkeer goed en veilig te begeleiden. Bij weer of geen weer, het boerderijteam kan altijd rekenen op zijn hulp, gastvrijheid en vaardige handen. De heer Spruit is vanaf de oprichting van Buurtpreventie betrokken. Naast zijn tomeloze inzet voor de Zorgboerderij en de Buurtpreventie, helpt hij ook al jarenlang regelmatig mee bij de Bewonerscommissie Woonkompas.

Mevrouw A. Leenslag-van der Male uit Hoogvliet – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw A. Leenslag-van der Male uit Hoogvliet werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2008 is zij een dag in de week als verpleegkundige onbezoldigd werkzaam bij de Stichting Ambulance Wens. Ze is tijdens het vervullen van de wens verantwoordelijk voor de medische zorg van de patiënt en biedt daarbij emotionele steun, ook aan familieleden van de patiënt. Daarnaast helpt zij bij promotieactiviteiten van de stichting, waardoor nog meer mensen kennis kunnen maken met het belangrijke werk van de stichting. Ze zet zich in om het netwerk van vrijwilligers en sponsors uit te breiden en is de directie tot steun bij allerhande klussen.

In het dagelijks leven is mevrouw Leenslag werkzaam als verpleegkundige bij het Spijkenisse Medisch Centrum. Daar kennen ze haar als een hardwerkende, zeer kundige, professionele, lieve en verbindende verpleegkundige die altijd klaar staat voor haar patiënten en collega’s.

De heer H.W. Manders uit Uden – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer H.W. Manders uit Uden werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2007 vrijwilliger bij de Stichting Ambulance Wens als ambulancechauffeur, wat ook zijn dagelijks werk is. Omdat het bij Stichting Ambulance Wens gaat om spoedwensen, weet hij pas heel kort van tevoren dat hij een wens gaat vervullen. Zonder aarzeling rijdt hij dan op zijn motor vanuit Uden naar Rhoon, het vaste vertrekpunt. De heer Manders is naast zijn inzet voor Ambulance Wens sinds 2013 voorzitter van de stichting Good Bears. Hij vertegenwoordigt de stichting op hulpverleningsbeurzen en evenementen.

Thema Lintjesregen 2025

Voor het eerst kreeg de Lintjesregen van 2025 een landelijk thema mee: ‘Nederland verdient een lintje!’ Nederland is namelijk Europees kampioen vrijwilligerswerk. Daarom zegt een lintje meer dan alleen iets over individuele inzet en toewijding – die op zich al bijzonder is. Elk lintje vertelt een klein verhaal over Nederland. Over een maatschappij waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar elkaars inzet wordt gewaardeerd en mensen het goede in de ander zien.