Aanbieders lokale jeugdhulp
Sinds 2015 voert de gemeente de Jeugdwet uit. We bieden ondersteuning, hulp en zorg aan jongeren en hun ouders bij problemen, stoornissen en (verstandelijke) beperkingen bij jongeren, bij opvoedingsproblemen of bij adoptie gerelateerde problemen. We bevorderen deelname aan het maatschappelijk verkeer en het zelfstandig functioneren van jongeren met beperkingen of problemen.
Om deze hulp te bieden heeft de gemeente lokale jeugdhulp ingekocht. Het gaat om de volgende soorten hulp:
- Ambulante jeugdhulp voor jongeren met een beperking en/of stoornis inclusief steun, hulp of behandeling overdag
- Dagprogramma’s
- Generalistische Basis GGz
- Ernstige Dyslexie
Daarnaast werken de gemeenten in de regio Rijnmond en de jeugdhulporganisaties samen om specialistische jeugdhulp aan te bieden. Specialistische jeugdhulp is bestemd voor jongeren en gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Jeugdhulp Rijnmond.
Hulp gericht op het verminderen, stabiliseren en opheffen van (of omgaan met) vastgestelde problematiek, die het gevolg kan zijn van een beperking of stoornis. Inclusief steun, hulp of behandeling overdag. De ondersteuning richt zich op het krijgen van meer kennis en inzicht, het aanleren van vaardigheden, het ontwikkelen van competenties en het vergroten van de zelfredzaamheid. Zodat de jongere zich in het dagelijks leven maximaal kan handhaven.
Er wordt ondersteuning geboden die gericht is op een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de jongere, die wegens zijn beperking niet in staat is om onderwijs te volgen of gebruik te maken van een reguliere opvangvoorziening. De aandacht gaat uit naar het verkrijgen van meer kennis en inzicht over de jongere, het aanleren van vaardigheden en het vergroten van competenties en zelfredzaamheid, zodat de jongere zich maximaal kan ontwikkelen. Hierbij worden de ouders ook zoveel mogelijk ondersteund. Op basis van de mogelijkheden die er (beperkt) zijn volgt de jongere onderwijs of maakt gebruik van dagbesteding.
Bij lichte tot matige psychische problemen of aandoeningen kunnen jongeren gebruik maken van de generalistische basis GGz. De behandeling richt zich op het vaststellen van de problematiek en de oorzaak, het herstellen of voorkomen van gedragsproblemen en het aanleren van vaardigheden. Sommige jongeren hebben blijvend medicatie nodig om de belemmerende effecten van de aandoening, zoals ADHD, te dempen. Door medicatiebegeleiding en- controle wordt het gebruik van de medicatie gemonitord, geëvalueerd en waar mogelijk bijgesteld.
Kinderen met dyslexie hebben ernstige problemen met lezen en/of spellen. Het is een hardnekkig probleem dat zich ook voordoet bij alle vakken waarbij taalvaardigheid een rol speelt. Dyslexie wordt daarom ook wel een stoornis in het ‘technisch lezen’ genoemd. Jongeren moeten vaak meer energie steken in het lezen en zijn sneller afgeleid.