Exploitatievergunning (horeca)
Wilt u een horecazaak starten of overnemen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Alleen met een geldige exploitatievergunning mag uw horecabedrijf open zijn. Voorbeelden van horecazaken zijn: restaurant, café, cafetaria, snackbar, grillroom, broodjeszaak, buurt- of clubhuis, sportkantine of hotel.
Als u alcohol wilt schenken of verkopen, dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Als u ook een terras voor uw zaak wilt, dan heeft u een terrasvergunning nodig. Voor alle horecavergunningen geldt: alleen de eigenaar mag deze aanvragen of wijzigen.
Log in met eHerkenning. Lees meer over eHerkenning.
U vraagt een exploitatievergunning aan als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Gebruik het wijzigingsformulier als:
- de inrichting van uw horecabedrijf door een verbouwing gaat veranderen
- u een nieuw, groter of kleiner terras wilt
- de sluitingstijden anders worden
Wilt u de leidinggevende(n) op uw exploitatievergunning wijzigen? Ga dan naar de pagina Melding wijziging leidinggevende/beheerder.
- Vul het formulier ‘Exploitatievergunning aanvragen’ in.
- Log in met eHerkenning.
- Voor het invullen heeft u onder andere de volgende gegevens nodig:
- Gegevens exploitanten: BSN, voor- en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats. U kunt 5 exploitanten opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
- Gegevens beheerder(s)/leidinggevende(n): BSN, voor- en achternaam. U kunt 5 beheerders/leidinggevenden opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
- Gewenste ingangsdatum en openingstijden.
- Afmetingen van de inrichting en indien van toepassing ook van het terras.
- U heeft ook de volgende documenten nodig. U kunt ze direct meesturen met uw aanvraag of persoonlijk inleveren tijdens een intakegesprek:
- plattegrond van de inrichting met maatvoering, de oppervlakten en de functie van de ruimten
- plattegrond terras met afmetingen en oppervlakte
- huur-, pacht- of koopovereenkomst van de inrichting
- kopie Melding Brandveilig Gebruik
- foto’s van de inrichting
- Vul het Bibob-vragenformulier in. Hiermee checken we de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.
- Vul het formulier Veiligheidsplan in. Dit formulier gaat over wat u doet om de veiligheid van uw gasten, personeel en bedrijfseigendommen zo goed mogelijk te waarborgen. Vaak staat dit ook in uw bedrijfsplan.
- Uw horeca-activiteiten passen in het bestemmingsplan.
- De leidinggevende is 21 jaar of ouder.
- De leidinggevende heeft geen strafblad.
- Uw bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf, de gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
- U laat door ons een Bibob-onderzoek uitvoeren. Dit is een verplicht onderdeel van de aanvraag.
- exploitatievergunning: € 324,80
Dit bedrag betaalt u voor het in behandeling nemen van uw aanvraag, ongeacht of u de vergunning wel of niet krijgt.
- Bel met Team APV en Bijzondere wetten via (010) 506 11 11. Of vul het contactformulier in met uw vraag of opmerking.