Exploitatievergunning (horeca)

Wilt u een horecazaak starten of overnemen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Alleen met een geldige exploitatievergunning mag uw horecabedrijf open zijn. Voorbeelden van horecazaken zijn: restaurant, café, cafetaria, snackbar, grillroom, broodjeszaak, buurt- of clubhuis, sportkantine of hotel. 

Als u alcohol wilt schenken of verkopen, dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Als u ook een terras voor uw zaak wilt, dan heeft u een terrasvergunning nodig. Voor alle horecavergunningen geldt: alleen de eigenaar mag deze aanvragen of wijzigen.

eHerkenning logo

Log in met eHerkenning. Lees meer over eHerkenning.

Aanvragen

U vraagt een exploitatievergunning aan als:

  • u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
  • u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren

Gebruik het wijzigingsformulier als:

  • de inrichting van uw horecabedrijf door een verbouwing gaat veranderen
  • u een nieuw, groter of kleiner terras wilt
  • de sluitingstijden anders worden

Wilt u de leidinggevende(n) op uw exploitatievergunning wijzigen? Ga dan naar de pagina Melding wijziging leidinggevende/beheerder.

  • Vul het formulier ‘Exploitatievergunning aanvragen’ in.
  • Log in met eHerkenning.
  • Voor het invullen heeft u onder andere de volgende gegevens nodig:
    • Gegevens exploitanten: BSN, voor- en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats. U kunt 5 exploitanten opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
    • Gegevens beheerder(s)/leidinggevende(n): BSN, voor- en achternaam. U kunt 5 beheerders/leidinggevenden opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
    • Gewenste ingangsdatum en openingstijden.
    • Afmetingen van de inrichting en indien van toepassing ook van het terras.
  • U heeft ook de volgende documenten nodig. U kunt ze direct meesturen met uw aanvraag of persoonlijk inleveren tijdens een intakegesprek:
    • plattegrond van de inrichting met maatvoering, de oppervlakten en de functie van de ruimten
    • plattegrond terras met afmetingen en oppervlakte
    • huur-, pacht- of koopovereenkomst van de inrichting
    • kopie Melding Brandveilig Gebruik
    • foto’s van de inrichting
  • Vul het Bibob-vragenformulier in. Hiermee checken we de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.
  • Vul het formulier Veiligheidsplan in. Dit formulier gaat over wat u doet om de veiligheid van uw gasten, personeel en bedrijfseigendommen zo goed mogelijk te waarborgen. Vaak staat dit ook in uw bedrijfsplan.

  • Uw horeca-activiteiten passen in het bestemmingsplan.
  • De leidinggevende is 21 jaar of ouder.
  • De leidinggevende heeft geen strafblad.
  • Uw bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf, de gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
  • U laat door ons een Bibob-onderzoek uitvoeren. Dit is een verplicht onderdeel van de aanvraag.

  • exploitatievergunning: € 324,80

Dit bedrag betaalt u voor het in behandeling nemen van uw aanvraag, ongeacht of u de vergunning wel of niet krijgt.