Hulp bij het huishouden
U zoekt hulp bij het huishouden. Het lukt u niet meer om sommige klusjes te doen. Bijvoorbeeld opruimen, koken, boodschappen doen, schoonmaken of de was doen. Hieronder leest u wat u kunt doen.
Log in met of zonder DigiD. Lees meer over DigiD.
Woont u samen met een partner, volwassen kinderen of een andere huisgenoot? Dan kan de ander binnen uw huishouden huishoudelijke taken van u overnemen.
Woont u alleen of lukt het de ander ook niet om taken zelfstandig uit te voeren? Vraag dan of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen u helpen met de was doen of voor u schoonmaken.
U kunt ook zelf een particuliere schoonmaakhulp regelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die kan helpen. Ook staan er soms advertenties in de lokale krant. Vaak vraagt een schoonmaakhulp tussen de 10 en 20 euro per uur. Als u bij verschillende schoonmaakhulpen een prijsopgave aanvraagt, kunt u vergelijken.
Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar u hulp kunt vinden. Informeer eens bij de volgende organisaties:
Er zijn in Albrandswaard verschillende organisaties en initiatieven die hulp bieden. Deze hulp is vaak tegen een kleine bijdrage of gratis te gebruiken. Iedereen mag gebruik maken van deze hulp. Soms gelden er regels. De volgende mogelijkheden zijn er:
- Een cliëntondersteuner kan met u meedenken over hulp bij zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werken, inkomen en geld. U kunt cliëntondersteuning aanvragen bij MEE Rotterdam-Rijnmond.
- Welzijn Albrandswaard biedt ondersteuning en diensten aan alle inwoners van Albrandswaard. Welzijn Albrandswaard geeft u informatie, advies en hulp op het gebied van wonen, uw welzijn, zorgzaken en inkomen. U kunt ondersteuning vragen via de website van Welzijn Albrandswaard.
- Maak gebruik van hulpmiddelen die huishouden minder zwaar maken. Zoals een droger of een vaatwasser.
- Als u moeite heeft met het halen van uw boodschappen, kunt u gebruik maken een boodschappendienst van een supermarkt. Ze komen uw boodschappen dan thuisbezorgen.
- Als u moeite heeft met het klaarmaken van de warme maaltijd, kunt u gebruik maken van maaltijdservices. Deze organisaties bezorgen uw maaltijden thuis, waarna u deze zelf kunt opwarmen.
Soms lukt het niet om hulp bij het huishouden te krijgen via mensen die u kent of andere organisaties. De gemeente kan u dan helpen met hulp bij het huishouden.
Als u wilt weten of u een hulp bij het huishouden van de gemeente kunt krijgen, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo. De Wmo-klantmanager onderzoekt daarna samen met u welke hulp passend is.
Aanbieders
De gemeente heeft met meerdere instanties een contract. Zij leveren de hulp bij het huishouden in zorg in natura.
Als u zelf uw hulp bij het huishouden wilt regelen, kunt u een persoonsgebonden budget vragen. Meer informatie over zorg in natura en persoonsgebonden budget vindt u op de pagina PGB en zorg in natura.
Eigen bijdrage
Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage van €19,00 per maand. U betaalt deze eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Welke hulp biedt de gemeente niet:
De huishoudelijke hulp doet geen klusjes aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen of uw tuin onderhouden. U kunt hiervoor eerst hulp vragen aan mensen die u kunt. Lukt dit niet, dan kunt u hulp vragen bij particuliere bedrijven voor het lappen van uw buitenramen en tuinonderhoud.
De huishoudelijke hulp ondersteunt in principe niet bij koken en boodschappen doen. Tegenwoordig kunt u bij verschillende supermarkten uw boodschappen laten bezorgen. U kunt ook contact opnemen met de Welzijnsorganisatie bij u in de buurt. Zij hebben vrijwilligers die u kunnen helpen met bijvoorbeeld het doen van een boodschap.