Wanneer u plannen heeft om bijvoorbeeld uw woning te verbouwen of uw bedrijf te veranderen, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Voordat u de vergunning aanvraagt, moet u de plannen met de buurt bespreken. Als u een vergunning aanvraagt, moet u aangeven of u de buren bij uw plannen hebt betrokken, hoe u dat heeft gedaan en wat de uitkomst is.
Wat is de bedoeling?
Tijdens deze gesprekken praat u met iedereen die te maken heeft met uw plan. Dit kunnen directe buren, omwonenden en bedrijven zijn. Zo laat u zien dat u rekening houdt met uw omgeving en weten de buren waar ze aan toe zijn. Misschien hebben de buren een heel goed idee waar u veel aan heeft. Of de buren zijn zo enthousiast, dat ze hun huis op dezelfde manier willen aanpassen. Zo kunt u misschien zelfs kosten besparen!
Niet iedereen hoeft het met uw plan eens te zijn
Het is niet zo dat iedereen blij of het eens moet zijn met uw plannen. Het gaat erom dat u als initiatiefnemer uw plannen met de buurt bespreekt. U kunt dan rekening houden met de reacties. Bijvoorbeeld door te kijken of aanpassingen mogelijk zijn om aan wensen uit de omgeving te voldoen of zorgen weg te nemen. Door het gesprek aan te gaan, weten de buren wat u van plan bent en mogelijk voorkomt u zo bezwaren en daarmee vertraging van de uitvoering van uw plannen.
Met wie moet ik mijn plannen bespreken?
Wie u moet vertellen over uw plannen, bepaalt u door na te gaan wie er wat van merkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- wie ziet de veranderingen aan het gebouw?
- wie merkt dat er meer verkeer komt door uw plan?
- wie merkt wat van de bouwwerkzaamheden?
- wie hoort de muziek van uw evenement?
- wie merkt dat er meer auto’s parkeren in de buurt?
Al deze mensen moet u vooraf laten weten wat uw plannen zijn. Een hulpmiddel bij het gesprek met de buurt is de handleiding ‘In gesprek met uw omgeving’.
Handleiding ‘In gesprek met de omgeving’
Om het u wat makkelijker te maken hebben wij een handleiding gemaakt. Hierin staat onder andere beschreven wanneer u in gesprek moet gaan met de buurt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Deze handleiding is een hulpmiddel. Mocht u andere ideeën hebben om de omgeving te betrekken, dan mag dat natuurlijk ook.