Programma Geluid 2024-2028 Albrandswaard
De gemeente Albrandswaard heeft op 12 november 2024 het programma Geluid 2024-2028 vastgesteld. Dit is een verplichting vanuit de Richtlijn Omgevingslawaai. Waar het om gaat is er dat er een zo goed mogelijke balans is tussen de leefkwaliteit voor de inwoners en de ruimte voor ontwikkelingen, zoals woningbouw. Hierbij is er een maximum aan geluid dat is toegestaan op gevels van woning. Dit noemen we de plandrempel.
Samenwerking, nieuwe oplossingen en duidelijke doelen moeten zorgen voor een gezonde en fijne leefomgeving, waar ook nog ruimte is voor economische ontwikkelingen.
De Richtlijn Omgevingslawaai verplicht gemeenten in grote verstedelijkte gebieden tot het opstellen van geluidsbelastingkaarten en een actieplan geluid. De gemeente Albrandswaard is een van de gemeenten die verplicht wordt zo’n actieplan geluid te maken. Het actieplan geluid is vormgegeven in het Programma Geluid 2024-2028 van de gemeente Albrandswaard.
Samenvatting actieplan geluid
gemeente Albrandswaard richt zich op het beheersen van geluidsoverlast om hiermee de gezondheid en leefkwaliteit te behouden of te verbeteren.
Doel van dit programma geluid
- Het lawaai in de omgeving zo nodig voorkomen en waar het schadelijke effecten kan hebben voor de gezondheid van de mens deze zo laag mogelijk te houden.
- Het handhaven van de milieukwaliteit van het omgevingsgeluid als deze goed is.
Plandrempel
Een plandrempel is de hoogste geluidbelasting die de gemeente wil toestaan op gevels van woningen. Kortom: het hardste geluid dat mag. Er is een plandrempel van 65 dB Ldens vastgesteld voor de verschillende geluidbronnen. Om te zorgen dat de plannen voor nieuwbouw in de gemeente door kunnen gaan. is de plandrempel in deze planperiode 2024-2028 65 dB Lden . Daarbij is de ambitie om te kijken of in de volgende planperiode 2028 en verder, de plandrempel verlaagd kan worden naar 63 dB Lden.
Kernpunten
De belangrijkste bronnen van geluidsoverlast zijn wegverkeer, railverkeer, industrie en scheepvaart. Wegverkeer is de grootste veroorzaker van hinder met als hotspots: De Groene kruisweg, Dorpsdijk, de Portlandse baan, de Slotsedijk en de Rijksweg A15.
Maatregelen
Voor de lokale bronnen die zorgen voor geluid en die in het beheer van de gemeente zijn (bijvoorbeeld lokale wegen en lokale industrie) zijn geen maatregelen nodig. Deze blijven al onder de plandrempel. Maar om te voldoen aan de ambitieplandrempel van 63 dB Lden voor de volgende planperiode moet gekeken worden naar drie locaties:
- Slotsedijk in Rhoon: Overleg met het Waterschap.
- Regenboog/Portlandse Baan in de wijk Portland: geluidreducerend wegdek kan een oplossing zijn.
- Dorpsdijk in Rhoon: rijsnelheid is al verlaagd naar 30 km/h.
De gemeente Albrandswaard heeft te maken met geluidbronnen waarover de gemeente geen bevoegd gezag is en er dus ook niets over mag bepalen. Deze geluidbronnen zijn de rijksweg A15, de Groene Kruisweg (N492), de metro, de Betuweroute en wegen in beheer van waterschap Hollandse Delta. Voor deze geluidbronnen kunnen in dit programma geen maatregelen worden opgenomen om te zorgen dat het geluid niet boven de bepaalde drempel komt. Wat we wel doen:
- Overleg met waterschap Hollandse Delta over de Slotsedijk.
- Overleg met provincie Zuid-Holland over de Groene kruisweg over mogelijke maatregelen.
- Overleg met de RET over mogelijke maatregelen aan de metro.
- Overleg met Rijkswaterstaat over de A15.
- We volgen de ontwikkeling op het gebied van geluidflitspalen om deze in de loop van deze planperiode mogelijk te passen.
Conclusie
Met dit programma streeft de gemeente naar een betere balans tussen economische ontwikkelingen, zoals woningbouw, en de leefkwaliteit van haar inwoners. Het programma biedt een aanpak gericht op samenwerking, innovatieve oplossingen en duidelijke doelen voor een gezonde en duurzame leefomgeving.