‘Een verbouwing is een goed moment om te verduurzamen’

Anton de Klerk woont met zijn gezin in Rhoon, in het voormalige huis van zijn opa en oma. Dat hij de verhuizing meteen aangreep om het huis te verduurzamen, is voor Anton vanzelfsprekend. “Opeens viel voor mij het kwartje. Toen ik tijdens een vakantie ging duiken, zag ik dat er veel koraal aan het afsterven was. Ik was getuige van de klimaatverandering en besefte meteen dat we hier echt iets aan moeten doen.”

Van vloerisolatie tot aan zonnepanelen en van HR++-glas tot aan een hybride warmtepomp, Anton maakte werk van zijn duurzaamheidsideaal. “Bijna alles ging op de schop toen we hier gingen wonen. Dat was een bewuste keuze. Ik wilde dat het óns huis zou worden. En niet dat het huis me telkens weer herinnert aan vroeger, toen ik hier als klein kind bij mijn grootouders kwam. In eerste instantie twijfelde ik dan ook of we het moesten doen. Maar toen we eenmaal de knoop hadden doorgehakt, wilden we alles goed aanpakken.

Bij het ontwerp had ik de Trias Energetica in mijn hoofd. Je kijkt dan naar drie aspecten: energie besparen, duurzame energie opwekken en, als het echt niet anders kan, nog resterende fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk benutten. Overigens betekent duurzaamheid voor mij meer dan energie besparen en duurzaam opwekken. Het gaat ook om het duurzaam gebruikmaken van bouwmaterialen en het aanpassen van de leefomgeving naar aanleiding van klimaatverandering.”

Door te verduurzamen bespaart u geld

“Het voordeel van verbouwen is, dat het ook meteen de mogelijkheid biedt om je huis te verduurzamen”, weet Anton. “Zelf had ik daar al ervaring mee in onze vorige woning, een appartement in Rotterdam Blijdorp. Daar gingen we van energielabel F naar label B. En dat voor een jaren 20-woning. Onze energierekening gaf een maandbedrag van € 100,00 aan, terwijl andere bewoners al snel € 250,00 moesten betalen. Toen we naar Rhoon verhuisden, wisten we in ieder geval dat we ook daar wilden verduurzamen.”

Hybride warmtepomp

Anton heeft zijn cv-ketel vervangen en er een warmtepomp naast gezet. Daarmee heeft hij dus een hybride opstelling. “We winnen er zeker 1000 kilowatt per jaar mee”, is Anton stellig. “Pas als het echt nodig is, springt de cv-ketel bij. Deze winter is dat in ieder geval nog niet gebeurd. Het is een lucht-waterwarmtepomp, die nauwelijks geluid maakt. De warmte wordt uit de ventilatielucht gehaald en verwarmd tot een bruikbare temperatuur. Het vermogen van de pomp in bedrijf is 400 watt. Dat is dus gelijk aan 4 of 5 gloeilampen. Verder draait de warmtepomp niet het gehele jaar maximaal.”

“Beneden hebben we vloerverwarming. Boven alleen elektrische radiatoren, geen watergedragen verwarming. En deze radiatoren hebben we tot nu toe slechts twee weken aangehad, toen ons tweede kindje net geboren was. Om maar aan te geven, dat energiebesparing voor een groot gedeelte ook met je eigen gedrag te maken heeft.”

Isolatie

De warmtepomp is slechts een van de maatregelen, waarmee Anton zijn huis verduurzaamde. “Omdat het huis volledig verbouwd werd, konden we onder meer ook kritisch kijken naar de isolatie. We hebben zowel gevel-, vloer- als dakisolatie aangebracht. Verder hebben we intussen bijna overal HR++-glas, liggen er zonnepanelen op ons dak en hergebruiken we warmte met een terugwinsysteem voor het douchewater. En van onze regendouche hebben we door het plaatsen van een doorstroomregelaar een waterbesparende douche gemaakt, wat ons een besparing van 100 m3 gas oplevert. Daarnaast hebben we een waterontharder geplaatst. Veel van onze apparaten gaan daardoor duidelijk langer mee en bovendien voelen je handen veel zachter aan.”

Gasverbruik daalt

“We merkten al snel resultaat van wat we gedaan hebben”, vertelt Anton. “Na het eerste jaar zaten we op een gasverbruik van 180 m3. Voor 2021 is dat voor het hele jaar 165 m3. En de komende tijd zetten we weer een stapje. Met het verder aanpassen van onze ketel en douches, denk ik nóg meer te kunnen besparen. Als ik naar de eerste maanden van 2022 kijk, komen we waarschijnlijk voor dit jaar op een gasverbruik van tussen de 65 m3 en 75 m3 uit. Verder zullen we netto ongeveer 1250 kWh aan elektriciteit gebruiken. Dat we minder verbruiken, merken we in onze portemonnee. De voorschotnota bedraagt nu een paar tientjes, terwijl mijn oma in hetzelfde huis nog een veelvoud daarvan betaalde.”

Energie opslaan

Anton is vastgoedadviseur en ziet in die rol ook de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. “De volgende stap die ik zelf graag zou willen nemen, is het opslaan van warmte met PCM (phase changing material). Dan gaat het om een thermische batterij, die je oplaadt met de overcapaciteit in je zonnepanelen. Verder wil ik op termijn ook kritisch naar mijn tuin kijken. Het zou mooi zijn als er een wateropslag onder de grond mogelijk is. Ook wil ik kijken naar gadgets, waarmee ik verschillende apparaten kan koppelen. Dan kun je onder meer je wasmachine, vaatwasser en droger veel slimmer gebruiken.”

Tips

Volgens Anton hoeft u uw huis echt niet helemaal overhoop te halen om te kunnen verduurzamen. Hij merkt zelf ook dat u juist met relatief kleine maatregelen al resultaat boekt. “Stel je cv-ketel bijvoorbeeld goed in”, geeft Anton zijn eerste tip direct prijs. “Dat is relatief gemakkelijk. Verder is het belangrijk om kieren in je huis af te dichten. Wat ook enorm helpt is inzicht in je energieverbruik, zodat je daar eventueel je gedrag op kunt aanpassen.”

Doet u ook mee?

Wilt u net als Anton ook energie besparen? Bezoek dan eens de pagina’s van de WoonWijzerWinkel. Verder ziet u op de website van SlimmeBuur hoe andere inwoners van Albrandswaard het aanpakken. Zelf kunt u trouwens ook die SlimmeBuur worden. Meld u snel aan en help met elkaar uw buurt te verduurzamen.