Windpark Beneluxplein

De gemeente Rotterdam werkt aan de opwek van schone energie. In 2017 zijn hierover provinciale, regionale en lokale afspraken gemaakt. Daarom zijn in de gemeente Rotterdam op vijf locaties windmolens gepland. Eén van die locaties is het verkeersknooppunt Beneluxplein. De gemeente Rotterdam onderzoekt binnen de eigen gemeente grenzen naar de mogelijkheden voor de plaatsing van windmolens bij het verkeersknooppunt Beneluxplein. Omdat dit project zich dicht bij Albrandswaard bevindt, begrijpen we dat het vragen en zorgen kan oproepen bij onze inwoners. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

De kaart hieronder laat het zoekgebied zien voor windenergie Beneluxplein. Hierin komen maximaal drie windmolens. Dit zoekgebied is definitief, maar de precieze plek van de windmolen(s) in dit gebied ligt nog niet vast.

Wat betekent dit voor Albrandswaard?

Het bouwen van windmolens op land heeft invloed op de omgeving. Hoewel het project zich volledig op Rotterdams grondgebied bevindt, kunnen er gevolgen zijn voor onze inwoners, zoals zichtbaarheid en mogelijke geluidsoverlast. Op verzoek van de klankbordgroepen van Albrandswaard, bewoners uit Pernis en Hoogvliet, en de gemeenteraad, is begin 2022 beloofd om de effecten op de omgeving in kaart te brengen voordat er verdere stappen worden gezet in de ontwikkeling van het windpark.

We blijven de ontwikkelingen volgen en zorgen dat uw zorgen worden doorgegeven aan de gemeente Rotterdam. We verwijzen u graag naar de officiële informatiebronnen van de gemeente Rotterdam voor meer details. Alle informatie over de ontwikkeling van windmolens vindt u op www.duurzaam010.nl/windpark-beneluxplein.

Waar staan we nu

De gemeente Rotterdam laat op dit moment ook een milieueffectrapportage (plan-MER) uitvoeren om te bekijken wat de mogelijkheden zijn in het gebied. In deze rapportage wordt onderzocht welke mogelijke opstellingen van windmolens er zijn en wat de (milieu)effecten daarvan zijn op de omgeving. Daarbij werken ze samen met de gemeente Albrandswaard en de klankbordgroepen Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis.

Peiling oktober 2024

Begin oktober heeft de gemeente Albrandswaard inwoners gevraagd hun mening te delen over de mogelijke plaatsing van windturbines op het Beneluxplein. De ontvangen reacties bieden ons waardevolle inzichten om de belangen van onze inwoners beter te vertegenwoordigen in gesprekken met de gemeente Rotterdam over dit ontwikkeltraject en de besluitvorming.

Uit de reacties blijkt dat veel inwoners nog onvoldoende op de hoogte zijn van de plannen. Ook kwam naar voren dat er behoefte is aan meer betrokkenheid bij de beslissingen rondom de windturbines. Veel inwoners uitten hun zorgen over gezondheidsrisico’s, geluidshinder, en de impact op natuur en gemeenschap. Daarnaast vroegen zij om heldere en regelmatige updates via kanalen zoals de gemeentelijke website, sociale media en de gemeentepagina in De Schakel.

De gemeente heeft deze zorgen en opmerkingen verwerkt in een zienswijze, die eind oktober is ingediend. We hopen dat de gemeente Rotterdam de aandachtspunten van onze inwoners serieus zal meenemen in het verdere proces.

Vertegenwoordiging Pernis, Hoogvliet en Albrandswaard

Er is een klankbordgroep van bewoners actief voor de gemeente Albrandswaard die het planvormings- en ontwikkeltraject nauwgezet volgt en hierbij betrokken wordt door de gemeente Rotterdam. De klankbordgroep Albrandswaard komt op voor de belangen van bewoners uit Albrandswaard. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C. van Bragt, via windenergie.albrandswaard@gmail.com.

Belangrijke onderwerpen terug te vinden op de website van gemeente Rotterdam:

Planning: Het project bevindt zich in de voorbereidende fase. Lees meer over de planning en tijdlijn.

Milieueffectrapportage (plan-MER): Dit rapport beoordeelt de effecten op milieu en omgeving. Op de website van de gemeente Rotterdam leest u meer over de resultaten.

Geluidmetingen: Er zijn metingen gedaan in juli en augustus 2024. Voor details kunt u terecht op de website van gemeente Rotterdam.

Financiële voordelen en Energiecoöperatie: Rotterdam onderzoekt financiële voordelen voor omwonenden. U kunt hierover meer lezen via de website van de gemeente Rotterdam.

Meer informatie en bezwaren

Wilt u op de hoogte gehouden worden en uitnodigingen ontvangen om mee te denken? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Beneluxplein door een e-mail te sturen naar: windparkbeneluxpleinso@rotterdam.nl.

Als u naar aanleiding van deze informatie vragen heeft, dan kunt u contact met de gemeente Rotterdam opnemen via het e-mailadres duurzaam@rotterdam.nl.