Mensenhandel komt overal in Nederland voor, ook in de gemeente Albrandswaard. Bij mensenhandel gaat het om het werven, vervoeren, opnemen of huisvesten van mensen onder dwang. Het doel van een mensenhandelaar is de uitbuiting van een slachtoffer. Iedereen kan slachtoffer worden van mensenhandel, maar sommige groepen zijn extra kwetsbaar. Minderjarigen, vluchtelingen, (arbeids)migranten en mensen met een licht verstandelijk beperking lopen een hoger risico om uitgebuit te worden.
Vormen van mensenhandel
- Seksuele uitbuiting:
Het gedwongen verlenen van seksuele diensten voor (financieel) gewin voor anderen. Het komt voor in de fysieke dienstverlening (prostitutie), maar ook in online sekswerk. - Criminele uitbuiting:
Een persoon wordt gedwongen om een misdaad te plegen. De opbrengsten hiervan gaan (deels) naar de uitbuiter. Denk hierbij aan diefstal en druggerelateerde misdrijven. - Arbeidsuitbuiting:
Een persoon wordt gedwongen om onder slechte omstandigheden te werken tegen geen of te weinig salaris. - Gedwongen orgaanverwijdering:
Slachtoffers van gedwongen orgaanverwijdering worden gedwongen om een orgaan af te staan. Hier is nog vrij weinig over bekend in Nederland.
Signalen mensenhandel
Mensenhandel is niet altijd even zichtbaar. Daarom is het belangrijk om onze ogen open te houden voor subtiele signalen en deze te melden. Mogelijke signalen bij slachtoffers van mensenhandel zijn:
- Verandering van gedrag, uiterlijk, (dure) kleding.
- Angstig, onderdanig tijdens veelvuldige gesprekken via bijvoorbeeld een tweede telefoon.
- Schoolverzuim.
- Middelen (drugs) gebruik.
- Nieuwe sociale contacten, onbekenden voor eerdere vrienden.
- Niet zelf een identiteitsbewijs/paspoort hebben.
- Aanloop van mensen bij bedrijfspanden of woningen op ongebruikelijke tijdstippen.
- Structureel veel te lange werkdagen moeten maken.
- Gevaarlijk werk moeten doen zonder juiste beschermende middelen.
- Voor woonruimte afhankelijk zijn van de werkgever. Bijvoorbeeld slapen op de werkplek.
Melden
Twijfelt u of heeft u vermoedens van mensenhandel? Meld dit dan:
- In geval van spoed: bel 112.
- Geen spoed, wel politie: bel 0900 – 8844 en vraag naar de afdeling AVIM (Team Mensenhandel).
- Meldpunt Expertisecentrum Seksualiteit, Sekswerk en Mensenhandel: bel (010) 236 52 56.
Dagelijks bereikbaar van 08.30 uur tot 22.00 uur, ook in het weekend. - Een vermoeden van arbeidsuitbuiting kunt u melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie: bel 0800 – 51 51.
- U kunt ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem: bel 0800 – 7000.
Elke gemeente binnen de regio Rotterdam heeft minimaal één aandachtsfunctionaris mensenhandel die bereikbaar is via het algemene nummer van de gemeente. U kunt de aandachtsfunctionaris mensenhandel voor de gemeente Albrandswaard bereiken via telefoonnummer (010) 506 11 11.